Çocuklar için kickboks

Çocuk kickboks grubunun amacı

Çocuk kickboks grubumuzun amacı bedensel ve bilişsel gelişmesinin en önemli dönemlerinde olan 6-12 yaş arası oyun çağı çocuklarının psikomotor becerilerini geliştirmek ve spor disiplinini karakterlerinin bir parçası haline getirmektir.

Çocuk kickboks grubumuzun asıl hedefi dövüşçü değil, sporcu yetiştirmektir. Dersler kickboksu odak merkezinde tutarak esneme ve kişisel savunma ağırlıklı bir sistem üzerine kurulmuştur.

Eğitim yöntemi olarak geleneksel metot yerine gelişimsel yaklaşm metotları benimsenerek çocukların spor yanında;

  • Sorumluluk almayı öğrenmelerini,
  • Birlikte iş yapabilme becerilerini geliştirmelerini,
  • Girişkenliklerini arttırmalarını,
  • Bağlantısız gözüken olaylar arasındaki bağlantıyı görmelerini sağlayıp sebep sonuç ilişkilerini analiz edebilmelerini
  • ve bizce hepsinden önemli olan öğrenmenin aslında eğlenceli bir şey olduğunu kavramalarını hedefliyoruz.

Hangi çocuklar için daha önemli

-Hırçın ve kavgaya meyilli çocuklar;
Sahip oldukları negatif enerjiyi antrenmanlar sırasında zarar görmeyeceği ve zarar vermeyeceği yerlerde tüketmeyi öğrendikçe ve uyguladığı şiddetin aslında kendisine de ruhen zarar vereceğini fark ettikçe sakinleşmeye başlayacaklardır.

-Dikkat eksikliği olan çocuklar;
Aerobik egzersizler doğal katekolamin miktarını arttıracağından çocukların dikkatlerini odaklamasına yardımcı olacaktır.

-Fiziksel koordinasyonu düşük çocuklar;
Fiziksel koordinasyonlarını geliştirmelerine destek olacak aletli ve aletsiz pek çok egzersiz ile kısa sürede fiziksel koordinasyonları artacaktır.

-İçine kapanık çocuklar;
Bir gruba ait olma hissiyatı ve grup içinde iletişim kurma gereklilikleri ile içine dönük çocuklar daha girişken ve sosyal olmaya başlayacaktır.

-Öz güveni düşük çocuklar;
Bilişsel ve psikomotor becerilerinin farkına vararak kendilerine olan inançlarını arttırmaya başlayacaklardır.

-Hiperaktif çocuklar;
Enerjilerinin büyük bir kısmını antrenmanda harcamaları gerekeceğinden antrenman öncesinde istemsizce enerji tasarrufu uygulayacaklardır. Çalışma sonrasında ise zaten enerjilerini harcamış olacakları için daha sakin bir ev hayatı yaşayacaklardır.

 

Kickboks nedir ve öğrenmek çocuğun ne işine yarayacak

Kickboksu özetlemek gerekirse taekwondo ve boksun birleşimidir diyebiliriz. Bu sebeple vücudun hem üst bölgesini hem de alt bölgesini olabilecek en iyi şekilde çalıştırmaktadır. Kökeni muay thai ya da bilinen ismiyle Tayland boksuna dayanmaktadır. Savunma ağırlıklı bir dövüş sporu değildir. Çoğunlukla en iyi savunmanın saldırı olduğunu kabul eder.

Bu temel bilgilerin ardından temel amacımızın dövüşçü yetiştirmek olmadığını bir kez daha belirtmek gerekiyor.

Günümüz şehir şartlarının vahşi batıdan hallice olduğunu maalesef kabul etmemiz gerekiyor ve bu vahşi ortamdan yalnızca yetişkinler etkilenmiyor. Her zaman çok savunmasız kalan çocukların bir nebze de olsa kendilerini savunabilmelerini sağlamak için farklı bazı branşlardaki gibi hayâl ürünü teknikler yerine gerçek hayatta yani sokakta karşılığı bulunan kickboks teknikleri kimi zaman hayati önem taşımaktadır. Her sağlıklı birey gibi bizim temennimiz de öğrenilenlerin yalnızca spor olarak kalması ama günümü yaşam koşullarını göz ardı etmemiz mümkün değil. Bahçede oynarken, okul çıkışında ya da arkadaşından dönerken sokakta sıkıştırılan, saldırıya uğrayan bir çocuğun kendini biraz olsun koruyabilmesi tamamen savunmasız olmasından daha iyidir.

Kickboks ya da herhangi diğer branş hiç kimseyi süper kahraman yapamaz. Saldırı durumunda kişinin kendini savunabilmesi fiziksel yeterlilik, psikoloji, ortam, saldırganın sahip olduğu koşullar gibi pek çok değişkene bağlıdır ama şunu biliyoruz ki bir, sıfırdan büyüktür ve keşke demek sorunlara çözüm olmuyor.

 

Neden yetişkin grubu yerine çocuk kickboks grubu

Yetişkinlerin fiziksel ve zihinsel gelişimleri tamamlandığından eğitim sistemleri çocuklara göre çok farklıdır. Kas ve iskelet sistemi kuvvetli bir yetişkin yalnızca tekniğini geliştirdikten sonra kum torbasına vurmaya ya da tatlı-sert müsabakalara başlayabilir. Düşünsel kontrolü bir çocuğa göre çok daha yüksektir ve kendisinin ya da beraber çalıştığı kişinin hangi koşulda sakatlanacağını öngörebilir. Fakat çocuklarda bedensel farkındalık ve empati becerisi gibi düşünsel yetenekleri henüz tam anlamıyla gelişmediği ve çoğu zaman kontrol dışı olduğundan sakatlanma ihtimali yüksektir.

Gelişim koşullarının yanında henüz gücü kuvveti tam oturmamış bir çocuğun yetişkinler ile aynı tempoda antrenman çıkartmasını beklemek o çocuğu bedensel ve zihinsel olarak yıpratacak, öz güvenini düşürecektir. Bu sebeplerden ötürü çocukların, diğer çocuklarla birlikte kendilerine uygun bir eğitime dahil olmaları gerekmektedir.

[column size=”1″][box title=”Program yöneticisi ve eğitmen:
R. Özgür Altun” style=”bubbles” width=”300px”]Aktif spor hayatına Namık Ekin ile çocuk karate grubunda başlamıştır.
1999 yılında Tamer Serbest ile kickboks derslerine başladıktan sonra asıl spor branşı olarak kickboksta karar kılarak eğitimlerini bu yönde sürdürmüştür.

Özel dersler ve Ring Kickbox dışında Yeşilyurt Spor Kulübü, Platform Spor Merkezi’nde uzun süre grup dersleri vermiştir.

Müsabık sporcu olmak yerine kickboksu bir sanat olarak gören eğitmen iyi bir dövüşçüden önce iyi bir sporcu yetiştirmeyi benimsemiştir.

2003 yılından bu yana ise Arjantin tango ile de uğraşmakta, pek çok yetişkin ve çocuk grubu ile çalışmaktadır.

Türkiye Kick Boks Federasyonu 2. Dan siyah kuşak, 1. Kademe Antrenör; TDSF 2. Kademe Antrenör belgelerine sahip olup 2004 yılından beri antrenörlük yapmaktadır.

Bir çocuk babası olan eğitmen, çeşitli branşlarda ulusal ve uluslararası pek çok projede yönetici, eğitmen ve danışman olarak görev almıştır.

Çocuk kickboks grubu ile ilgili daha detaylı bilgi almak için:
Telefon: +90 (555) 219 1109
E-posta: r@ozguraltun.net
Facebook: ozgur.altun[/box] [/column]