Kick boks nedir?
Kickboksu* özetlemek gerekirse, çok genel bir tabirle taekwondo ve boksun birleşimidir diyebiliriz. Bu sebeple vücudun hem üst bölgesini hem de alt bölgesini olabilecek en iyi şekilde çalıştırmaktadır. Kökeni muay thai ya da bilinen ismiyle Tayland boksuna dayanmaktadır. Savunma ağırlıklı bir dövüş sporu değildir. Çoğunlukla en iyi savunmanın saldırı olduğunu kabul eder.
*Federasyon nezdinde, kick boks olarak ayrı şekilde yazılmaktadır fakat yaygın kullanımda, kickboks şeklinde birleşik olarak yazılıyor. Site içinde iki kullanıma da yer verilmiştir.
Neden kick boks?
Bu temel bilgilerin ardından eğitmenin temel amacının dövüşçü yetiştirmek olmadığını belirtmek gerekiyor.
Günümüz şehir şartlarının, vahşi batıdan hallice olduğunu maalesef kabul etmemiz gerekiyor ve bu vahşi ortamdan yalnızca silahşorlar etkilenmiyor. Sıklıkla savunmasız kalan bireylerin, bir nebze de olsa kendilerini savunabilmelerini sağlamak için; farklı bazı branşlardaki gibi hayâl ürünü teknikler yerine gerçek hayatta yani sokakta karşılığı bulunan kickboks teknikleri, kimi zaman hayati önem taşımaktadır. Her sağlıklı bireyin temennisi, öğrenilenlerin yalnızca spor alanında kalmasıdır ama günümüz yaşam koşullarını göz ardı etmek de pek mümkün değil. Bahçede oynarken, okul çıkışında ya da arkadaşından dönerken sokakta sıkıştırılan, saldırıya uğrayan bir çocuğun veya işten, alışverişten yahut geç saatte eğlenceden dönen bir yetişkinin kendini biraz olsun koruyabilmesi tamamen savunmasız olmasından daha iyidir.
Kick boks ya da herhangi diğer dövüş sanatı branşı hiç kimseyi süper kahraman yapamaz. Saldırı durumunda, kişinin kendini savunabilmesi fiziksel yeterlik, psikoloji, ortam, saldırganın sahip olduğu koşullar gibi pek çok değişkene bağlıdır ama şu bir gerçek ki bir, sıfırdan büyüktür ve keşke demek sorunlara çözüm olmuyor.
Kick boks; savunmaya ek olarak, özellikle pandemi sürecinde, alınan kilolarla ve zayıflayan kaslarla bozulan vücut şeklinin, sağlığa ve yaşam kalitesine olumsuz etkilerini giderebilmek adına pek çok branşa göre çok daha dinamik, hızlı ve keyifli çözüm sunmaktadır.
Fonksiyonel antrenman nedir?
Fonksiyonel yani işlevsel antrenmanın kökeni, fiziksel rehabilitasyon çalışmalarına dayanmaktadır. Hareket kabiliyeti kısıtlı kişilerin hareket yeteneğini geliştirmek gibi bir hedefe yönelik çalışma olarak tanımlanabilir. Kişilerin engelli olması gerekli değildir. Doğru kaslarını, doğru biçimde kullanamadığı için bel veya bacak ağrısı çeken kişi için de hedefe yönelik işlevsel antrenman teknikleri uygulanmaktadır.
Fonksiyonel antrenmanın verimli olabilmesi için öncelikle sorunun doğru tespit edilmiş olması gerekir. Örneğin, belinde sürekli ağrısı olan birisinin temel sorunu, bel bölgesi kaslarından kaynaklanmayıp, ayağının içe dönük basması olabilir. Bu sebeple fonksiyonel antrenmanı yönetecek kişinin hareket anatomisine hakim olması gereklidir.
Fonksiyonel antrenman, tek başına bir antrenman branşı olabileceği gibi kick boks, pilates, vücut geliştirme gibi diğer branşların daha sağlıklı yürütülmesi için destekleyici olarak da yapılabilir.
Fonksiyonel antrenman ile hayatın rutini içindeki bedensel konforu artırıp daha sağlıklı bir yaşam sürme olanağı sağlanmaktadır.
Eğitmen kimdir?
Özgür ALTUN, aktif spor hayatına Namık Ekin ile birlikte çocuk karate grubunda başlamıştır.
1999 yılında Tamer SERBEST ile kick boks derslerine başladıktan sonra asıl spor branşı olarak kick boksta karar kılarak eğitimlerini bu yönde sürdürmüştür.
Yeşilyurt Spor Kulübü, Platform Spor Merkezi, Ring Kickbox ve Ataköy Spor Merkezi’nde uzun süre kick boks grup ve özel dersleri vermiştir.
2003 yılından bu yana aktif olarak antrenörlük yapan eğitmen, müsabık sporcu olmak yerine kick boksu bir sanat olarak gördüğünden iyi bir dövüşçüden ziyade sağlıklı bedenler yetiştirmeyi benimsemiştir.
Kick boks antrenmanları içerisinde, branş tekniklerine ek olarak, özel ilgi alanı olan ve akademik çalışmalarının bulunduğu fonksiyonel antrenman yöntemlerine ağırlık vermektedir. Öğrencilerinin pek çoğuyla ise hareket kabiliyeti ve kas gücünü artırmak için yalnızca fonksiyonel antrenmanlar yapmaktadır.
2015 yılından beri çocuklara ve engellilere özel programlar hazırlamaktadır.
Türkiye Kick Boks Federasyonu 2. kademe antrenör ve 2. dan siyah kuşak; Türkiye Dans Sporları Federasyonu 2. kademe tango antrenörü ve tango hakemi belgelerine sahiptir.
Yüksek lisansını, hareket anatomisi konulu tez çalışması ile tamamlamıştır.
Halihazırda eğitim gördüğü doktora derecesinde ise engellilerle dans terapisi konusunda çalışmaktadır.
Doktora eğitiminin yanında, ikinci lisans derecesi olarak İstanbul Üniversitesi Egzersiz ve Spor Bilimleri bölümüne devam etmektedir.
CocukKickboks.com adresinde inceleyebileceğiniz, çocuklar için hazırlanmış özel bir müfredat ile grup ve yetişkinler için özel dersler vermeye devam ediyor.
Daha detaylı bilgi almak ve bire bir özel dersler için lütfen iletişime geçin.